Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Z ciekawości, ile g mięsa na osobę liczycie mniej więcej na porcję na obiad?
Katherina, zazwyczaj 100g dla mnie, Ł 150. Ale to zależy jakiego mięsa tez w sumie.
150 g.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Farazi, podsyłaj
Katherina, nigdy nie liczyłam.
To u nas chyba takie same proporcje wychodzą, bo np. robię na 2 osoby obiad z jednej piersi kurczaka (ok 250 g) albo np. połowy paczki mięsa mielonego, a K je mniej więcej o 1/3 większą porcję. Myślę, że na małą liczę jakieś 75 g
Na osobę, to tak ciężko mi napisać ale na cały obiad liczę pół kg (takie porcje szykuje do zamrożenia). Pewnie wychodzi ok 50g dla G, po 100 g dla mnie i B a reszta dla męża
tez zawsze pół kilo mrożę. Jak szykuje porcje na gulasz, potrawkę czy np spagethi. Jak robię pieczeń czy coś pieczonego to zazwyczaj z kilograma minimum. Żeby było na dwa dniu lub do chleba.
A to tak, jak piekę np udziec z indyka to z kilograma, ale to starcza nam na dwa, czasem trzy dni.
ja mieso to czesto robie na 2 dni, wtedy z ponad kilograma
jak do spaghetti to 200g na nas 2(nie lubie jak jest duzo miesa)
jak steki z indyka to jakies 500g na nas 3
jak do spaghetti to 200g na nas 2(nie lubie jak jest duzo miesa)
jak steki z indyka to jakies 500g na nas 3
Zrobiłam dziś zapas mięsa na „zupę", udziec z indyka myśle że na dwa obiady i karkówka bo była promocja.
Myśle, że nie najgorzej jak na obecne ceny
Myśle, że nie najgorzej jak na obecne ceny
- Załączniki
-
- 2880BFFD-E597-4152-86EB-64F7E464A325.jpeg (1.86 MiB) Przejrzano 5181 razy
Ja dziś byłam w sklepie w mieście u siostry i u niej udzirc z indyka bez kosci 14,99 a piers z kurczaka 11,99. U mnie w mieście to samo 18-19 za udziec i gdzieś z 16 za piers z kurczaka..
A tak pytam, bo strasznie dawno mięsa nie kupowałam, ale postanowiłam jednak zrobić zapasy, skoro M w przedszkolu nie jada, i w bardzo porządnym mięsnym zrobiłam zapasy polędwiczek z królika i piersi i poledwic z indyka, nastawiłam się na jakąś straszną cenę, a zapłaciłam za to 75 zł. A jak poporcjowalam i pomroziłam, to mi wyszły porcje na 9 obiadów dla nas 3 i się zastanawiam o co chodzi, że tak tanio mi to wyszło
Bo wbrew pozorom i "ogólnemu myśleniu" dieta warzywna jest chyba droższa niż mięsnaKatherina pisze: ↑11 lip 2020, 15:18A tak pytam, bo strasznie dawno mięsa nie kupowałam, ale postanowiłam jednak zrobić zapasy, skoro M w przedszkolu nie jada, i w bardzo porządnym mięsnym zrobiłam zapasy polędwiczek z królika i piersi i poledwic z indyka, nastawiłam się na jakąś straszną cenę, a zapłaciłam za to 75 zł. A jak poporcjowalam i pomroziłam, to mi wyszły porcje na 9 obiadów dla nas 3 i się zastanawiam o co chodzi, że tak tanio mi to wyszło