-
meg
- Posty: 14861
- Rejestracja: 27 maja 2017, 10:02
Post
autor: meg » 14 gru 2020, 22:14
Mój mąż też piecze, więc nie aż taka egzotyka. On w ogóle lepszy w kuchni ode mnie...
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
-
Aneczka98
- Posty: 18631
- Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30
Post
autor: Aneczka98 » 15 gru 2020, 9:05
Moj nie piecze, ale sernik na zimno tylko on robi. Juz w roznych wersjach robił. Pieczenia sie chyba trochę boi

-
Aneczka98
- Posty: 18631
- Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30
Post
autor: Aneczka98 » 15 gru 2020, 19:32
Misiaq, P zawsze na spod kruszy herbatniki, miesza z roztopionym masłem.
Ser z wiaderka miesza razem z ubita śmietana i zalezy jaki chce smak czy kolor to dodaje jeszcze galaretkę rozpuszczona w polowe wody, która jest w przepisie. Ostatnio zrobił z wiśniami ze słoika i galaretka wisniowa. Pyszne to było.
-
nuuutella
- Posty: 10922
- Rejestracja: 27 maja 2017, 6:29
Post
autor: nuuutella » 16 gru 2020, 8:31
Tez mi się ostatnio nie chciało gnieść kruchego ciasta i zrobiłam z mielonych biskzopttow z masłem. Rewelacja

-
Katherina
- Posty: 31059
- Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15
Post
autor: Katherina » 07 sty 2021, 9:16
Aneczka98 pisze: ↑15 gru 2020, 19:32
Misiaq, P zawsze na spod kruszy herbatniki, miesza z roztopionym masłem.
Ser z wiaderka miesza razem z ubita śmietana i zalezy jaki chce smak czy kolor to dodaje jeszcze galaretkę rozpuszczona w polowe wody, która jest w przepisie. Ostatnio zrobił z wiśniami ze słoika i galaretka wisniowa. Pyszne to było.
Galaretkę do masy serowej, czy na wierzch?
Jakie są ciasta a'la tort do zrobienia w maksymalnie 2h? Chcę M zrobić tort urodzinowy - niespodziankę, ale będę miała 1,5-2h i potem na 2-3 h w lodówce jeszcze mogę schować.
-
Aneczka98
- Posty: 18631
- Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30
Post
autor: Aneczka98 » 07 sty 2021, 9:18
Do masy serowej (nie trzeba zelatyny, zeby dobrze zastygla) a potem jeszcze na wierzch
-
Katherina
- Posty: 31059
- Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15
Post
autor: Katherina » 07 sty 2021, 9:33
Aneczka98 pisze: ↑07 sty 2021, 9:18
Do masy serowej (nie trzeba zelatyny, zeby dobrze zastygla) a potem jeszcze na wierzch
długo zastyga?
-
Aneczka98
- Posty: 18631
- Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30
Post
autor: Aneczka98 » 07 sty 2021, 10:52
Katherina pisze: ↑07 sty 2021, 9:33
Aneczka98 pisze: ↑07 sty 2021, 9:18
Do masy serowej (nie trzeba zelatyny, zeby dobrze zastygla) a potem jeszcze na wierzch
długo zastyga?
z 3 godziny musi postać w lodówce.
-
Mimezja
- Posty: 13498
- Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46
Post
autor: Mimezja » 07 sty 2021, 12:20
Katherina jak chcesz przyspieszyć zastyganie to wklej pol porcji wody do galaretki i jak bedzie letnia dorzuc duzą garść kostek lodu. Bedzie blyskiem tężeć i taką dobrze sciet@ wlej do sera to też szybciej zwiąże.
-
Mimezja
- Posty: 13498
- Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46
Post
autor: Mimezja » 07 sty 2021, 12:35
A tak w ogole to chyba szybciej i pewniej że zdazysz byloby zrobić biszkopt i przelozyc kremowka lub mascarpone

-
Katherina
- Posty: 31059
- Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15
Post
autor: Katherina » 07 sty 2021, 14:13
Mimezja pisze: ↑07 sty 2021, 12:35
A tak w ogole to chyba szybciej i pewniej że zdazysz byloby zrobić biszkopt i przelozyc kremowka lub mascarpone
Tylko ja w życiu nie piekłam biszkoptu, więc to różnie może być

-
farazi
- Posty: 9877
- Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57
Post
autor: farazi » 07 sty 2021, 15:05
Nie ma ryzyka, nie ma zabawy
Zrób ten sernik na zimno, zawsze wychodzi.
-
Katherina
- Posty: 31059
- Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15
Post
autor: Katherina » 07 sty 2021, 15:10
farazi pisze: ↑07 sty 2021, 15:05
Nie ma ryzyka, nie ma zabawy
Zrób ten sernik na zimno, zawsze wychodzi.
Właśnie bije się we mnie element ryzykantki z wersją zachowawczą zrobienia ciasta, które robiłam, ale chciałabym wywołać efekt wow. Tylko pytanie, czy jak będę robić ten biszkopt, to będzie wow pozytywne, czy wręcz przeciwnie z powodu spektakularnej porażki

-
nuuutella
- Posty: 10922
- Rejestracja: 27 maja 2017, 6:29
Post
autor: nuuutella » 07 sty 2021, 16:53
Aneczka98 pisze: ↑15 gru 2020, 19:32
Misiaq, P zawsze na spod kruszy herbatniki, miesza z roztopionym masłem.
Ser z wiaderka miesza razem z ubita śmietana i zalezy jaki chce smak czy kolor to dodaje jeszcze galaretkę rozpuszczona w polowe wody, która jest w przepisie. Ostatnio zrobił z wiśniami ze słoika i galaretka wisniowa. Pyszne to było.
Jadłam ostatnio sernik właśnie z wiśniami w galaretce na wierzchu, połączenie było przepyszne
-
Ruby
- Posty: 21621
- Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45
Post
autor: Ruby » 07 sty 2021, 17:45
Biszkopt to moje najtrudniejsze ciasto

To jest serio cos, co nigdy nienwiem, czy sie uda, czy trzeba bedzie piec jeszcze jeden...
20.07.2015 - 10tc

05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości