Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 19 maja 2021, 13:19

Ruby, wlasnie znalazłam, że da się zrobić smietanka i czekolada. I chyba zaryzykuje z tym ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21531
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Ruby » 19 maja 2021, 14:41

Adu, to byl moj pierwszy ganache w zyciu sama smietanka i czekolada i wlasnie biala i pozniej juz tylko taki robilam, tylko proporcje czekolady sie zmienialy w zaleznosci biala, mleczna czy gorzka
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
nuuutella
Posty: 10795
Rejestracja: 27 maja 2017, 6:29

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: nuuutella » 19 maja 2021, 23:15

adu pisze:
19 maja 2021, 12:06
Potrzebuje rady. Tynk masło+mleko skondensowane czy ganache z białej czekolady, w którym mniej czuć masło?
Ja robiłam bez masła, tylko śmietanka i czekolada i był super.

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 22 maja 2021, 9:44

Ok, średnio mi wyszedl, no ale to i tak tylko dla domowników. Nie powinnam była tal babrac tych owoców w kremie, ale się nie chciały jakos przyklejać i już robilam na odwal. Potem chyba nie do końca dobrze zabezpieczyłam i dużo galaterki mi wyciekło. Bardzo pracochłonny, mógłby być piekny, no ale jest znośny. Może kiedyś jeszcze spróbuję, chociaż naklełam się jak glupia.Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19429
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 22 maja 2021, 10:03

Adu, właśnie jak widziałam filmiki, to mi się to bardzo czasochłonne wydawało.

Ja się teraz bawię z mirror glaze. Niedawno robiłam monoporcje a dziś tort z okazji zbliżającego się Dnia Mamy. Jak nie będzie kompromitacji, to wrzucę 😅
Obrazek
Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 9827
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: farazi » 22 maja 2021, 11:11

Nie widziałam filmików do tortu z galaretką, ale ja bym wlała najpierw niewielką porcję tężejącej galaretki na dół, a potem resztę.

Adu, może zrób ładne kleksy z bitej śmietany po bokach, tam gdzie nie ma galaretki?

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 22 maja 2021, 11:14

To się wlewa tężejącą galaretkę, u mnie jest kwestia, że przeciekła mi ta folia rantowa. Ja mam glupi rant i chyba nie był dobrze spasowany, więc duuuzo galaretki wypłynęło i dlatego nie ma do samej krawędzi tortu.

Misiowa, pochwal się koniecznie, nawet jak nie wyjdzie! Bardzo ki się podobają te mirror Glaze.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21531
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Ruby » 22 maja 2021, 11:36

Adu, brawa wielkie, ze sprobowalas, a teraz juz wiesz co mogloby pojsc nie tak, wiec kolejnym razem bedziesz wiedziala wiecej ;)
Ja to od samego patrzenia mysle sobie jakie to skomplikowane i ze za nic bym sie nie podjela, bo wyglada skomplikowanie😅
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19429
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 22 maja 2021, 11:47

Adu, a robiłaś ten ganache? Może powinien być wcześnie schłodzony i dopiero te owoce układać? A ta galarerka, to dla mnie czarna magia.
Tutaj masz ciastka w lustrzanej polewie. Bardzo mi się spodobała na forma. Ładnie wygląda i ukrywa mankamenty 😅
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19429
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 22 maja 2021, 12:32

No dobra, jak polewa jest trochę przezroczysta, to jednak wszystkich mankamentów nie zakrywa ale i tak jestem zadowolona 😅
Mus mango, biały biszkot i prażynka callebaut z białą czekoladą.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 22 maja 2021, 12:55

Misiowa, jaaaj, jakie piekne! Tak, robilam ganache i problemem było ro, że był za zimny, powinnam dłużej poczekać, a tak kombinowałam jak kon pod górę. Ale to dla domowników, nie wiedzą jak miało wyglądać qiec i rak zjedzą:p
Obrazek

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30933
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Katherina » 22 maja 2021, 15:43

Misiowa 😍😍😍

Awatar użytkownika
Escherichia
Posty: 5494
Rejestracja: 27 maja 2017, 11:23

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Escherichia » 22 maja 2021, 16:32

Czy Wy dziewczyny jesteście jeszcze ludźmi, czy już cyborgami?
Jestem pod ogromnym wrażeniem!

farazi
Posty: 9827
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: farazi » 22 maja 2021, 16:36

Co to jest prażynka callebaut? Coś googlałam, ale nie wiem, czy o to chodzi.

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19429
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 22 maja 2021, 16:51

Farazi, to taka chrupka (smakuje jak chrupiący słodki naleśnik). https://youtu.be/Q899UgdSuEE Jak zmieszasz z rozpuszczoną czekoladą, to wychodzi super pralina do tortu. Możesz dorzucić orzechy lub pokruszone ciastka.

Dzięki dziewczyny!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości