Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Farazi, to teraz dalas mi do myslenia
i dalej nie wiem jak zrobic
Jutro kolejny dzien i kolejny spedzony na mysleniu o torcie
Na szczescie jeszcze miesiac mam 

Re: Kulinarne szaleństwa
Ja zwykle patrzylam na opakowanie smietan fixu i sugerowalam sie tym co jest na opakowaniu. Ogolnie mascarpone sam w sobie jest sztywniejszy od śmietany, wiec może i smietsnfixu wystarczy mniej? Ostatnio jak robiłam z serkiem, to dałam mniej bo nie moglam znaleźć zapasow i tez się trzymalo. Ogolnie to on nie zmieni Ci smaku, nie zważy masy i w nadmiarze nie zrobi tego co nadmiar żelatyny.KarLa pisze:Dobra przeczytalam jak sie robi ta fruzeline.
Czyli musialoby byc tak ze biszkopt, fruzelina, krem ze smietany i mascarpone, na to biszkopt tak? osobno juz nie dawac owocow?
Farazi czy ta fruzelina jest jest za "ciezka"? Lubie takie lekkie torty. Moze lepiej mus, owoce i wzmocniony krem?
Mimezja, dziekiw przepisie jest 500g mascarpone i 400g kremowki a tylko 1 smietan fix. Tak ma byc czy lepiej bedzie jak beda niecale 4 smietan fixy?
Mi się zdażylo robic masę śmietanową z malinami. Zblendowalam je, przetarlam przez sitko, ubiłam śmietankę, powoli dodałam maliny a potem żelatynę. Pychota.
Re: Kulinarne szaleństwa
Za to frużelina sama w sobie jest 

Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, miesiąc? Możesz w tym czasie potrenować 
Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, ja daję żelatynę, tylko jak dodaję owoce do kremu. Sama kremówka z serkiem jest wystarczająco sztywna dla mnie. Fixów nie używam wcale.
Re: Kulinarne szaleństwa
Mimezja, no wlasnie chcialabym uniknac dodawalania zelatyny do kremu, bo na pewno nie wyjdzie mi
Czy jesli dodam ten mus truskawkowy i smietanfix to bedzie sie trzymac? Czy jednak zelatyna jet niezbedna?
Moze pomysle o tej fruzelinie...
Farazi, no wlasnie niby miesiac ale czasu brak
no i chetnych do jedzenia brak
bo A. nie moze sie objadac tortem, nawet na urodziny dostanie tylko malutki kawalek, ja tez nie moge duzo, a M. nie lubi tortow
Misiowa, to moze zostawie ten krem bez owocow
a jakby tak zamiast tego musu truskawkowego dac wiorki kokosowe do kremu? Bedzie kokosowo truskawkowy tort, dobry jest?
Czy jesli dodam ten mus truskawkowy i smietanfix to bedzie sie trzymac? Czy jednak zelatyna jet niezbedna?
Moze pomysle o tej fruzelinie...
Farazi, no wlasnie niby miesiac ale czasu brak
Misiowa, to moze zostawie ten krem bez owocow
a jakby tak zamiast tego musu truskawkowego dac wiorki kokosowe do kremu? Bedzie kokosowo truskawkowy tort, dobry jest?

Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa ja robilam na swoje urodziny tort z kremem smietana+mascarpone (u mnie w sumie 90% taka jest) i dodawalam do jednego przelozenia maliny w calosci, a do drugiego borowki...
Nie przekladalam zadnymi musami, dzemami itp, bo nie lubie...
Smietanfixu daje dla pewnosci tyle ile jest napisane na opakowaniu plus jeden dla pewnosci, ja kupuje taki w wiekszym opakowaniu i tam jest lyzeczka na 200ml...
Gore tortu raz robilam z samej smietany i przyozdobione owocami, a innym razem krem cienko i na to masa cukrowa...
9ba wyszly swietne, a nie jestem jakims mistrzem jesli chodzi o torty, bo juz sam biszkopt to nie dla mnie...
Nie przekladalam zadnymi musami, dzemami itp, bo nie lubie...
Smietanfixu daje dla pewnosci tyle ile jest napisane na opakowaniu plus jeden dla pewnosci, ja kupuje taki w wiekszym opakowaniu i tam jest lyzeczka na 200ml...
Gore tortu raz robilam z samej smietany i przyozdobione owocami, a innym razem krem cienko i na to masa cukrowa...
9ba wyszly swietne, a nie jestem jakims mistrzem jesli chodzi o torty, bo juz sam biszkopt to nie dla mnie...
20.07.2015 - 10tc 
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Re: Kulinarne szaleństwa
Karla spkojnie tego przecieru owocowego to wystarczy trochę dla smaku i koloru i fix to utrzyma, albo mozesz dodac całe owoce i juz w ogole problem z glowy.
Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, ja robię tak, że rozgniatam maliny widelcem i dodaje do masy z serka i śmietany. Nigdy nie dodaję żelatyny, ewentualnie smietanfixy.
Owoce są zawsze dobrym dodatkiem.
Owoce są zawsze dobrym dodatkiem.
Re: Kulinarne szaleństwa
Sofii, dzieki, to tak zrobie, dodam truskawki, maliny i borowki. Nasaczasz czyms biszkopt?

Re: Kulinarne szaleństwa
A jeśli chcesz prosty i efektowny tort to poszłabym w tęczowy, dzieciaki uwielbiają te kolorowe blaty. Ja przekładam wtedy lekko dżemem z czarnej porzeczki 100% i masą ze śmietany i mascarpone.
Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, zawsze nasączam i to mocno, nie lubię suchych tortów. Zależy jaki robię tort, uniwersalne nasączenie to herbata, sama lub z cytryną. Szwarcwaldzki nasączam sokiem wiśniowym z lekkim dodatkiem wódki. Malinowy sokiem z malin lub herbatą malinową np.
Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, jak chcesz pójść na łatwiznę, to możesz kupić gotową np konfiturę i to na biszkopt (ja nasączam) a potem krem z owocami lub bez. Też szybka i łatwa opcja 
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, nie przepadam za sklepowymi konfiturami
Sofii, patrzylam na te teczowe, ale nie chce mi sie w to bawic
Sofii, patrzylam na te teczowe, ale nie chce mi sie w to bawic

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości


