Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Ja kolacje jem po powrocie ze sprzatania 2-3 godzinnego i po ok 6-7 godzinach przerwy od obiadu wiec niestety dla mnie to cos wiecej niz przekaska, dlatego lubie zjesc na cieplo.
ale ogolnie na obiad tez najem sie makaronem z samym sosem pomidorowym, szpeclami i z cukinia i czosnkiem czy makaronem z pesto bazyliowym ( wszystko musi byc z dodatkiem parmezanu )
ale ogolnie na obiad tez najem sie makaronem z samym sosem pomidorowym, szpeclami i z cukinia i czosnkiem czy makaronem z pesto bazyliowym ( wszystko musi byc z dodatkiem parmezanu )
Ja bym sie tam dpoko najadla potrawami Itzal i czasem jak czytam to slinka cieknie... ale moj maz jest mega miesozerca, M tez chetnie jada mieso, wiec jakies takie proste potrawy typu makaron z pomidorami, czy z cukinia, to zazwyczaj jak moj maz je czegos, czego ja tez nie jem, wtedy kazdy ma co lubi...
Dziennie dwoch obiadow by mi sie nie usmiechalo
Ja najwiecej pochlaniam chyba nabialu... na kanapki procz warzyw to glownie u mnie sery przerozne, mleka litr w ciagu dnia to dla mnie pestka, byl czas, ze jak nie mialam za wiele wolnego w ciagu dnia to sie zywilam glownie jogurtami...
Dziennie dwoch obiadow by mi sie nie usmiechalo
Ja najwiecej pochlaniam chyba nabialu... na kanapki procz warzyw to glownie u mnie sery przerozne, mleka litr w ciagu dnia to dla mnie pestka, byl czas, ze jak nie mialam za wiele wolnego w ciagu dnia to sie zywilam glownie jogurtami...
Ostatnio zmieniony 25 paź 2019, 23:45 przez Ruby, łącznie zmieniany 1 raz.
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
No jasne ze nie. Mnie bardziej chodzi o uzmysłowienie sobie co zle robie, być może coś zle planuje
Ale ja tez mam męża, który lubi zjeść i to duuuzo mięsa najlepiej.
Wydałam tydzień temu sporo, ale i sporo zapasów zrobiłam. Suche rzeczy typu kasze, ciecierzyca, soczewica czy makarony starcza na przynajmniej 2-3 tygodnie. Na pewno jutro mnie czeka mięsny, bo już nic nie mamy w zamrażarce z mięsa. A nie zapomniałam, mam szponder na zupe.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ale ja tez mam męża, który lubi zjeść i to duuuzo mięsa najlepiej.
Wydałam tydzień temu sporo, ale i sporo zapasów zrobiłam. Suche rzeczy typu kasze, ciecierzyca, soczewica czy makarony starcza na przynajmniej 2-3 tygodnie. Na pewno jutro mnie czeka mięsny, bo już nic nie mamy w zamrażarce z mięsa. A nie zapomniałam, mam szponder na zupe.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Misiowa, dokladnie ja tez takie dania lubie Zuoy od jakiegos czasu gotuje bez miesa bo zaczely mnie obrzydzac
Nam odchodzi pieczywo, bo pieke sama w maszynie na 2 dni potrzebuje 500g maki, 2 lyzki oleju, lyzeczke drozdzy, soli i cukru i wode Make kupuje 1.5kg za 1-1.70e (zalezy w jakim sklepie), wiec starcza mi na 3 chleby
Ruby, moj M. na szczescie sam wspomina ze nie powinnismy jesc duzych ilosci miesa, a A. bardziej od miesa lubi jajka i ryby
Nam odchodzi pieczywo, bo pieke sama w maszynie na 2 dni potrzebuje 500g maki, 2 lyzki oleju, lyzeczke drozdzy, soli i cukru i wode Make kupuje 1.5kg za 1-1.70e (zalezy w jakim sklepie), wiec starcza mi na 3 chleby
Ruby, moj M. na szczescie sam wspomina ze nie powinnismy jesc duzych ilosci miesa, a A. bardziej od miesa lubi jajka i ryby
Itzal dzięki
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Necia, u nas to smiesznienwyszlo bo z nas dwojga to ja najpierw bylam wege przez 7 lat, potem zarlam jak opetana mieso (Maz zamawia do dzis w restauracji salatke a ja steka, kelnerzy zawsze odwrotnie talerze podaja ), i to w sumie Maz nas przeprowadzil na diete mocno warzywna. I prawda jest taka, ze potrzeba czasu zeby zmienic preferncje smakowe i ogolnie myslenie, mi to zajelo duzo, na pewno dluzej niz pare miesiecy Teraz jestem zadowolona bardzo ale jeszcze 3 lata temu takie jedzenie bylo dla mnie nie do przyjecia tak naprawde.
Nie no makaron z pesto czy pomidorem tez często jemy ale dla mnie makaron jest bardzo sycący. No i tak jak Misiowa napisała zwykle jeszcze jest do tego ser jak z pomidorami. Zupy zwykle bezmięsne robię chyba ze to barszcz biały, rosół. Ja do takiej kaszy czy ziemniaków musiałabym kawałek indyka lub jajko poza warzywami Pewnie, ze każdy je tyle ile się najadą, tylko w sumie jest tu chyba spora roznica w posiłkach i ich ilości. A to to generuje w sumie koszty i stad takie różnice za tygodniowe zakupy.
Generalnie to ja bardzo lubię jak na talerzu mam duzo opcji. W niewielu h ilościach ale wszystkiego po trochu.
Generalnie to ja bardzo lubię jak na talerzu mam duzo opcji. W niewielu h ilościach ale wszystkiego po trochu.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2019, 23:52 przez Aurinko, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja uwielbiam same kasze z warzywami, czy ryz z warzywami...
Jak np bierzemy makaron u chinczyka, to maz zawsze z miesem, ja zawsze z samymi warzywami...
Makaron z pomidorami tez jem bez sera, mimo, ze spaghetti z serem obowiazkowo
KarLa, moj maz zazwyczaj jak mowie, ze nie wiem co na obiad i pytam na ci ma ochote, mowi, ze zjadlby jakies mieso
Ale lubi tez zuoy warzywne, grochowke, rosol to.obowiazkowo w niedziele...
A i nawet sam sie czasem dopomina o nalesniki z drzemem na obiad, albo manne z sokiem malinowym, takze bywa, ze i on ma chec na bezmiesne
Jak np bierzemy makaron u chinczyka, to maz zawsze z miesem, ja zawsze z samymi warzywami...
Makaron z pomidorami tez jem bez sera, mimo, ze spaghetti z serem obowiazkowo
KarLa, moj maz zazwyczaj jak mowie, ze nie wiem co na obiad i pytam na ci ma ochote, mowi, ze zjadlby jakies mieso
Ale lubi tez zuoy warzywne, grochowke, rosol to.obowiazkowo w niedziele...
A i nawet sam sie czasem dopomina o nalesniki z drzemem na obiad, albo manne z sokiem malinowym, takze bywa, ze i on ma chec na bezmiesne
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
To u nas mąż właśnie coraz częściej woła o dania bezmięsne a najlepiej jakby codziennie był makaron za zupami nie przepada ale zje a ja staram się robić takie, jakie Jemu ewentualnie pasują. Indyka długi czas nie ruszał a teraz zjada i nie marudzi. Wędliny kupuję tylko indyka pastrami i polędwicę z kurczaka 100% mięsa. Za to kabanosów idzie u nas od groma- G kilka dni temu zjadła 7 paluszków tarczyńskiego... No choćbym chciała z mięsa zrezygnować, to się nie da.
Itzal, a czym białko zastępujesz? Ciecierzyca? Fasola? Soja?
Itzal, a czym białko zastępujesz? Ciecierzyca? Fasola? Soja?
Ja w sumie jak teraz zjem mieso to sie fatalnie czuje, steka lubie, bo w sumie malo kombinowany, ale jak mam zjesc jakis schabowy albo gulasz miesny albo mielone to wole nie jesc, bo potem sie czuje nadeta, ciezka i odbija mi sie caly dzien.... Dlatego np do tesciowej jade ze swoim prowiantem bo tam na obiad to albo schabowy z ziemniakami albo ziemniaki z mielonym, jak zasugerujemy jakas zmiane to mamy gulasz miesny z ziemniakami
Itzal, ja kilka dni temu robiłam leczo bez mięsa i teściowa nie mogła zrozumieć, jak to bez kiełbasy. Przyniosłam jej i jak zjadła, to prosiła o przepis i dziś właśnie robiła na obiad. Ale ona jest otwarta na nowe inspiracje i sama chętnie szuka w necie przepisów.
Ruby, piona, ja u chinczyka tez biore z samymi warzywami
Moj maz najwieksza ochote na dania bezmiesne ma po urlopie w Pl
Wtedy sam mowi "tylko nie rob miesa na obiad"
Ogolnie to on zjada to co zrobie i nie marudzi nawet jesli jest to curry z ciecierzyca, czy warzywa pieczone z ciecierzyca
Itzal, polecam mielone z indyka
Moj maz najwieksza ochote na dania bezmiesne ma po urlopie w Pl
Wtedy sam mowi "tylko nie rob miesa na obiad"
Ogolnie to on zjada to co zrobie i nie marudzi nawet jesli jest to curry z ciecierzyca, czy warzywa pieczone z ciecierzyca
Itzal, polecam mielone z indyka
Moj tam tez zje co zrobie, ale np wiem, ze cos zje bo zje, a nie ze mu bardzo smakuje (np zupa z dyni), dlatego jednak staram sie wybierac jakies komptomisowe dania, ktore nam obojgu pasuja, albo wlasnie dwa szybkie banalne dla kazdego cos dobrego, zeby kazdy jadl ze smakiem...
Moj maz oczywiscie zawsze wtedy wykreca oczami, ze dwa obiady, ze po co, przeciez zje co zrobie, no ale ja jakos zawsze tak mysle, ze jak on by mi kazal golonke zjesc, to tez bym poskubala cos, ale ani przyjemnosci, ani pewnie sytoaci by z tego nie bylo, wiec wole od czasu do czasu zrobic dwa osobne jednak...
Moj maz oczywiscie zawsze wtedy wykreca oczami, ze dwa obiady, ze po co, przeciez zje co zrobie, no ale ja jakos zawsze tak mysle, ze jak on by mi kazal golonke zjesc, to tez bym poskubala cos, ale ani przyjemnosci, ani pewnie sytoaci by z tego nie bylo, wiec wole od czasu do czasu zrobic dwa osobne jednak...
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
U mnie też coraz więcej dań bez mięsa. Pojawiły się też częściej zupy.
Bulion pod zupy przygotowuję z samych warzyw.
Z mięsa jemy już tylko indyka i cielęcine. Porcja cielęciny 250 g starczy nam obojgu.
Ale rachunek zamiast zmniejszyć się to się zwiększył
Bulion pod zupy przygotowuję z samych warzyw.
Z mięsa jemy już tylko indyka i cielęcine. Porcja cielęciny 250 g starczy nam obojgu.
Ale rachunek zamiast zmniejszyć się to się zwiększył
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.