Nie wiem, Maz robi Mąka i woda? Strzelam, zapytam jutro bo juz spi Ale wiem ze troche go kosztowalo dojscie do mieszanki idealnej, bylo kilka wybuchow nawetMisiowa pisze:Itzal, jak robicie zakwas?
Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Misiaq, z piekarnika tez mi taki wychodzi, za to z maszyny zupelnie cos innego, miekki i puszysty
Ja na poczatku nie lubilam tego z piekarnika, a teraz srednio lubie ten z maszyny
Misiowa, Maz robi tak, 100g mąki +100g wody, wymieszac, odstawic (on nakrywa chusteczka higieniczna z gumka). Nastepnego dnia dodac 50g mąki i 50 g wody, zamieszac, odatawic. Kolejnego dnia to samo, jak urosnie tyle ile jest ok, to albo bierzesz caly zakwas do chleba i robisz nowy, albo bierzesz częsc a reszte zostawiasz wtedy szybciej nowy rosnie.
I sniadanko a raczrj jego koniec
Misiowa, Maz robi tak, 100g mąki +100g wody, wymieszac, odstawic (on nakrywa chusteczka higieniczna z gumka). Nastepnego dnia dodac 50g mąki i 50 g wody, zamieszac, odatawic. Kolejnego dnia to samo, jak urosnie tyle ile jest ok, to albo bierzesz caly zakwas do chleba i robisz nowy, albo bierzesz częsc a reszte zostawiasz wtedy szybciej nowy rosnie.
I sniadanko a raczrj jego koniec
To mój mąż bardziej zakwas dopieszcza, karni na początku 2 razy dziennie, trzyma ileś tam w 50 stopniach i coś tam jeszcze robi. A potem to już w lodówce i dokłada, co zabiera, żeby się odnowił.
Moj na poczatku tez dopieszczal, ale chyba az za bardzo bo zaliczyl pare wybuchow
Moja mama kiedyś chciała wyhodować zakwas na żurek, przepis z jakiego "Pytania na śniadanie" czy innego "Dzień dobry tvn"... Wybuchu nie było, ale dom był wietrzony kilka dni
Moj wybuchy lubi, kiedys postanowil osobiscie sprawdzic dlaczego kasztany trzeba nacinac przed wlozeniem do piekarnika, nie naciął zadnego. Szorowal piekarnik dwa dni
Ooo to tez bylo, raz zrobil taki zakwas ze oooo pani, smrod nie z tej ziemiMisiaq pisze:Moja mama kiedyś chciała wyhodować zakwas na żurek, przepis z jakiego "Pytania na śniadanie" czy innego "Dzień dobry tvn"... Wybuchu nie było, ale dom był wietrzony kilka dni
Z żytniej albo jeczmiennej, chyba, bo na razie tylko te dwie widze w domu, zaraz dopytam.Misiowa pisze:Itzal, dzięki! A napisz jeszcze z jakiej mąki robi zakwas?