Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

farazi
Posty: 9827
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: farazi » 22 cze 2020, 0:50

Nie robiłam nigdy bananowego kremu. Za to Twój pomysł na tort brzmi apetycznie.

Aneczka98
Posty: 18485
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Aneczka98 » 22 cze 2020, 7:22

Miska, mój brat w dzieciństwie tylko torty bananowe chciał. Mama mu robiła z tego przepisu: https://malacukierenka.pl/mega-ciasto-b ... tanka.html

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 22 cze 2020, 14:50

Co prawda nie tort, ale ciasto. Robiłam je już któryś raz, w zeszłym roku zawsze wychodziło, a dziś spieczone od góry, a w środku pływa, zupełnie surowe. Czego to może być wina? Nastawilam góra dół, może powinien być termoobieg?
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ci ... ruskawkami
Obrazek

Aneczka98
Posty: 18485
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Aneczka98 » 22 cze 2020, 15:05

Adu, ja to wczoraj robiłam i wyszło super. Może coś Ci się w piekarniku popsuło i góra za bardzo piecze?

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 22 cze 2020, 15:11

No ale od góry w sumie to był tylko spieczony jak wzięłam na dłuższy czas żeby zobaczyć czy się dopiecze, tak to miało normalny kolor. Tylko było 'zamkniete' ale tak pływało w środku. No surowe po prostu. Może truskawki bylt jakieś za mokre czy coś..
A piekłas gora dół czy termoobieg?
Obrazek

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10106
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: efryna » 22 cze 2020, 15:28

adu, może Ci się dolna grzałka zepsuła w piekaniku? Włącz sam dół i sprawdź, czy grzeje

Aneczka98
Posty: 18485
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Aneczka98 » 22 cze 2020, 15:32

Adu, ja zawsze góra dół. Zobacz ta dolna grzałkę

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 22 cze 2020, 16:06

Kurczę no niby grzeje.. No nic, robię drugie podejście. Mam nadzieję, że to była wina nie wiem czego i się nie powtórzy.
Obrazek

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 23 cze 2020, 19:36

Ok, to była wina truskawek, drugi też taki w środku wyszedł, po prostu były za bardzo wodniste.


Na sobotę mam zrobić tort. Ma być prostokątny, będzie z opłatkiem z psiego patrolu. Chce upiec biszkopt i przekładać śmietana, owocami, konfitura. Może jedna warstwa to będzie śmietana z ciasteczkami żeby coś chrupalo.

Zastanawiam się tylko co do oblozenia. Czy krem maślany z mlekiem skondensowanym nadal smakuje tak bardzo maslem?
Obrazek

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 23 cze 2020, 19:39

I zrobię takie lizaki w ksztalcie psich łapek, jak Sofii :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16605
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Sofii » 23 cze 2020, 20:58

Adu, dla mnie czuć i ja nie zjadłam tego tynku. Następna próba będzie z ganache.
Widziałam też gdzieś przepis na mascarpone z dodatkiem masła i podobno nie taki zły...

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10248
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: adu » 23 cze 2020, 21:11

I tym ganache da się obłożyć tak tort? Zeby to było w miarę sztywne?

Kurde, u mnie nikt nie lubi maslanego, włącznie że mną, ale myślałam, że może nie czuć.. Najwyżej obloze to śmietana z mascarpone z przewagą tego drugiego, ale to nie taki efekt..
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21530
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Ruby » 23 cze 2020, 21:14

Adu, ja robilam do tortu meza, bo chcialam ombre efekt i nadal czuc go baaardzo maslem jak dla mnie...
W kolejnym juz robilam tradycyjnie ganache
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21530
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Ruby » 23 cze 2020, 21:15

Adu, ganache jest twarde wrecz nie tylko sztywne ;) chyba, ze da sie zbyt duzo np smietany...
Tyle tylko, ze wedlug mnie ciezej sie tynkuje, ale procz tego minusika, jak dla mnie same plusy
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16605
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Sofii » 23 cze 2020, 21:16

Adu, robiłam też krem z białej czekolady, który wrzucała tu farazi i na moje oko, on się nada do obłożenia. Ja wykorzystałam go do babeczek i końcówka już była dosyć słaba, bałam się, że popłynie. A w lodówce pięknie związał. Babeczki stały kilka godzin na stole i nic nie popłynęło. I jest pyszny!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości