Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Nie robiłam nigdy bananowego kremu. Za to Twój pomysł na tort brzmi apetycznie.
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Miska, mój brat w dzieciństwie tylko torty bananowe chciał. Mama mu robiła z tego przepisu: https://malacukierenka.pl/mega-ciasto-b ... tanka.html
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Co prawda nie tort, ale ciasto. Robiłam je już któryś raz, w zeszłym roku zawsze wychodziło, a dziś spieczone od góry, a w środku pływa, zupełnie surowe. Czego to może być wina? Nastawilam góra dół, może powinien być termoobieg?
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ci ... ruskawkami
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ci ... ruskawkami
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Adu, ja to wczoraj robiłam i wyszło super. Może coś Ci się w piekarniku popsuło i góra za bardzo piecze?
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
No ale od góry w sumie to był tylko spieczony jak wzięłam na dłuższy czas żeby zobaczyć czy się dopiecze, tak to miało normalny kolor. Tylko było 'zamkniete' ale tak pływało w środku. No surowe po prostu. Może truskawki bylt jakieś za mokre czy coś..
A piekłas gora dół czy termoobieg?
A piekłas gora dół czy termoobieg?
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
adu, może Ci się dolna grzałka zepsuła w piekaniku? Włącz sam dół i sprawdź, czy grzeje
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Adu, ja zawsze góra dół. Zobacz ta dolna grzałkę
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Kurczę no niby grzeje.. No nic, robię drugie podejście. Mam nadzieję, że to była wina nie wiem czego i się nie powtórzy.
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Ok, to była wina truskawek, drugi też taki w środku wyszedł, po prostu były za bardzo wodniste.
Na sobotę mam zrobić tort. Ma być prostokątny, będzie z opłatkiem z psiego patrolu. Chce upiec biszkopt i przekładać śmietana, owocami, konfitura. Może jedna warstwa to będzie śmietana z ciasteczkami żeby coś chrupalo.
Zastanawiam się tylko co do oblozenia. Czy krem maślany z mlekiem skondensowanym nadal smakuje tak bardzo maslem?
Na sobotę mam zrobić tort. Ma być prostokątny, będzie z opłatkiem z psiego patrolu. Chce upiec biszkopt i przekładać śmietana, owocami, konfitura. Może jedna warstwa to będzie śmietana z ciasteczkami żeby coś chrupalo.
Zastanawiam się tylko co do oblozenia. Czy krem maślany z mlekiem skondensowanym nadal smakuje tak bardzo maslem?
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
I zrobię takie lizaki w ksztalcie psich łapek, jak Sofii
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Adu, dla mnie czuć i ja nie zjadłam tego tynku. Następna próba będzie z ganache.
Widziałam też gdzieś przepis na mascarpone z dodatkiem masła i podobno nie taki zły...
Widziałam też gdzieś przepis na mascarpone z dodatkiem masła i podobno nie taki zły...
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
I tym ganache da się obłożyć tak tort? Zeby to było w miarę sztywne?
Kurde, u mnie nikt nie lubi maslanego, włącznie że mną, ale myślałam, że może nie czuć.. Najwyżej obloze to śmietana z mascarpone z przewagą tego drugiego, ale to nie taki efekt..
Kurde, u mnie nikt nie lubi maslanego, włącznie że mną, ale myślałam, że może nie czuć.. Najwyżej obloze to śmietana z mascarpone z przewagą tego drugiego, ale to nie taki efekt..
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Adu, ja robilam do tortu meza, bo chcialam ombre efekt i nadal czuc go baaardzo maslem jak dla mnie...
W kolejnym juz robilam tradycyjnie ganache
W kolejnym juz robilam tradycyjnie ganache
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Adu, ganache jest twarde wrecz nie tylko sztywne chyba, ze da sie zbyt duzo np smietany...
Tyle tylko, ze wedlug mnie ciezej sie tynkuje, ale procz tego minusika, jak dla mnie same plusy
Tyle tylko, ze wedlug mnie ciezej sie tynkuje, ale procz tego minusika, jak dla mnie same plusy
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia
Adu, robiłam też krem z białej czekolady, który wrzucała tu farazi i na moje oko, on się nada do obłożenia. Ja wykorzystałam go do babeczek i końcówka już była dosyć słaba, bałam się, że popłynie. A w lodówce pięknie związał. Babeczki stały kilka godzin na stole i nic nie popłynęło. I jest pyszny!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości