Ile kosztuje życie...

Necia

Re: Ile kosztuje życie...

Post autor: Necia » 25 paź 2019, 23:06

Itzal może wrzuć nam przykładowy dzienny jadłospis? Będziemy mogły sobie zobrazować jak to robicie ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.

Awatar użytkownika
Aurinko

Post autor: Aurinko » 25 paź 2019, 23:06

Misiowa pisze:
25 paź 2019, 22:39
Itzal pisze:
nuuutella pisze:Fajna akcja z tymi owocami, nie słyszałam o tym.

Nam na tydzień idzie 250-300, czego jakieś 100-150 to owoce i warzywa.
Mimo, że nie jest to jakaś zawrotną suma to i tak mam wrażenie, że pieniądze się rozpływają...
No i macie czemu my tak malo wydajemy, ja nie kupuje nic prakrycznie poza warzywami i owocami z nabialu tylko mleko do kawy, i jogurt naturalny. Wedlin zero, miesa zero. Nie kuouje deserkow dla dzieci, w ogole nie kuouje produktow dla dzieci typu platki, danonki, biszkopty, chrupki, czasem sie zdarzy jakis mus ale szczerze to wole sama zmiksowac cos w domu niz gotowca brac. Kasz, makaronu nie kupuje co tydzien, tylko raz na jakis czas. Nie pieke praktycznie ciast i ciasteczek, wiec nie potrzebuje rzeczy typu mąka, jaja itp. Serio czasami chodze po sklepie i zastanawiam sie co by tu jeszcze dobrac i no nigdy nie mam pomyslu.
Warzywa też tanie nie są. Widać to choćby po naszych rachunkach z warzywniaka.
Ja coraz częściej gotuje dania bezmięsne ale i tak wychodzi podobnie cenowo.
Ok, my kupujemy dużo nabiału, nawet bardzo dużo. Uwielbiamy sery, wszelkie gatunki i wyszukujemy jakieś nowinki smakowe ale są produkty, które muszą być w lodówce- taki must have i właśnie po tym widzę najbardziej, jak ceny idą do góry.
Tez zeszliśmy z ilości mięsa i teraz to w sumie tylko indyk Ew wołowina czasem schab i ryby. Tylko ze odejście od mięsa i serów nie zmienia rachunku bo zjada się więcej, a przynajmniej my jak nie mamy jakieś dodatku konkretnego typu ryba, ser, mięso, jajko, to po prostu jesteśmy zaraz głodni

Awatar użytkownika
Aurinko

Post autor: Aurinko » 25 paź 2019, 23:09

Po prostu u mnie po całym dniu wyjdzie trochę tych resztek - skórki, ogryzki, pestki itd ☺️

Awatar użytkownika
KarLa

Post autor: KarLa » 25 paź 2019, 23:10

Aurinko, my z miesa to w sumie tylko indyka jemy, czasami ja z M. piers z kurczaka jak robie jakies curry, raz na jakis czas jakies kotlety z kurczaka
Obrazek

Awatar użytkownika
Aurinko

Post autor: Aurinko » 25 paź 2019, 23:15

Dla mnie 100zl tygodniowo na jedzenie dla 4osobowej rodziny to abstrakcja. Taka wersja, ze przyzyjemy, ale to jakby nas sytuacja zmusiła. A w sumie uważam ze nie wydajemy tez jakoś duzo ☺️

Karla no u nas jedynie czasami wołowina lub schab. A tak to głównie indyk. Jak mam zapas w zamrażalniku to 80%to będzie indyk 😂
Ostatnio zmieniony 25 paź 2019, 23:19 przez Aurinko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Itzal

Post autor: Itzal » 25 paź 2019, 23:18

Necia pisze:Itzal może wrzuć nam przykładowy dzienny jadłospis? Będziemy mogły sobie zobrazować jak to robicie ;)

Np dzisiaj na sniadanie byla owsianka z owocami, zjedlismy w 3. Cos zostalo w rondelku, dolozylam banana, pure z marchewki, troche oleju, zmiksowalam, bylo drugie sniadanie w postaci plackow, zagryzione gruszkami. Na obiad byl miks kasz z brukselka z piekarnika. Na podwieczorek jogurt naturalny z musli plus owoce. Na kolacje kanapki z warzywami jakie znalezlismy w lodowce.
Jutro na sniadanie beda kanapki z zielenina, na drugie sniadanie pewnie jakis koktajl (banan, borowki, musli, woda), na obiad chce pieczone bataty z sosem czosnkowym. Na podwieczorek wyjdzie w praniu, pewnie jablka zapiekane z owsianka bo chodza za mna od tygodnia. Na kolacje mysle makaron jakis.
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Aurinko

Post autor: Aurinko » 25 paź 2019, 23:23

I ile gotujesz takiej owsianki na 3 osoby? Na obiad sama sucha kasza z brukselka to dla mnie byłoby tak pusto, tak samo same bataty z sosem to raczej jak przekąska a nie obiad. Jak dla mnie za mało białka. No i jak lubię owsiankę tak pod rożna postacią 2-3 razy dziennie to szybko bym się znudziła ☺️ Dobra teraz wiem dlaczego tyle wydajecie

Awatar użytkownika
KarLa

Post autor: KarLa » 25 paź 2019, 23:25

Aurinko, ja innego miesa nie jem. Mieso nie jemy az tak czesto, wiec robie takie jakie ja jem ;) A. tez lubi indyka. M. musi sie nacieszyc innym miesem w Polsce na urlopie :P Jak jeszcze A. nie bylo to czesto robilam dla siebie kotlety z kurczaka a dla M. schabowe, dla siebie "zrazy" z indyka, dla M. z szynki. Teraz nie mam na to czasu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Itzal

Post autor: Itzal » 25 paź 2019, 23:29

Aurinko nam smakuje Zdrowotnientez nam nic nie dolega, wiec raczej brakow nie mamy (no ja mam niska hemoglobine od 3 tygodni ale zdziwilabym sie gdyby byla wysoka w ciazy ), sily mamy, energie tez, dzieci jedza wszystko. Nie wiem, po co mialabym cos zmieniac
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Aurinko

Post autor: Aurinko » 25 paź 2019, 23:29

My w sumie chyba tez nie jemy duzo mięsa, jak zrobie z 0,5 kg indyka to jest na dwa dni

Awatar użytkownika
KarLa

Post autor: KarLa » 25 paź 2019, 23:31

Co do menu ktore napisala Itzal, to u mnie tez czesto sa takie potrawy, ale u mnie na kolacje. Czesto np. cukinia i kasza, kalafior i bataty. Dzisiaj jajko sadzone i kasza gryczana.

Aurinko, u nas jak zrobie bitki z indyka na 2 dni to musze uzyc ok 1kg, ale M. sporo zjada ;) Jak robie kotlety mielone to starcza 0.5kg. Do tego ziemniaki i jakis kalafior/ brokuly i czy fasolka
Obrazek

Awatar użytkownika
Aurinko

Post autor: Aurinko » 25 paź 2019, 23:33

No tak na kolacje to tak, ale ja kolacje to już traktuje jako coś lżejszego typu przekąska. Śniadanie i obiad wole z dodatkiem

Necia

Post autor: Necia » 25 paź 2019, 23:36

Itzal i na tydzień wydajesz na to 100 zł? Warzywa i owoce tanie nie są. Szczególnie już np. z Twojego opisu bataty czy borówki teraz. Pieczywo dobrej jakości tez nie jest tanie. Kurczę ja w warzywniaku zostawiam Ok. 50 zł ale nie na tydzień, tylko przynajmniej 2 razy w tygodniu
A takich batatow ile na obiad Wam idzie? Przy okazji podrzuć przepis na sos może go zmodyfikuje pod siebie, mam bataty na jutro.

Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.

Awatar użytkownika
Itzal

Post autor: Itzal » 25 paź 2019, 23:38

Necia no tak mi wychodzi. Mam 4 bataty w lodowce na jutro, takie raczej srednie niz duze.
Sos banalny, zabek czosnku wgniec do jogurtu naturalnego. Koniec przepisu
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa

Post autor: Misiowa » 25 paź 2019, 23:39

U nas często są potrawy na obiad typu makaron z sosem pomidorowym, oliwkami i suszonymi pomidorami albo risotto z grzybami ale do tego musi być ser. Zupą jarzynową bez mięsa też nie pogardzimy.
Myślę, że każdy je to co lubi, więc nie widzę sensu porównywać.
Itzal, z pewnością nie głoduje
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ